fredag 14 september 2007

Kurs i franskatalande schweizares liv och leverne. Steg 3: Könsrollerna


Vid 17h30 kan din mamma hämta dej. Sa har det statt pa tva av Nicolas inbjudningskort. Din mamma. Varför? Jo, det är hon som är hemma.

Schwez är ett traditionsbundet land. Här haller man i det gamla och har svart med nymodigheter (en parentes: Evelyne berättade för mig att grannarna hade väldigt svart ibörjan att uppskatta deras nybygda, moderna, funkishus). Feminismen och kampen för jämställdhet är inte starka krafter, vad det verkar. Och bara en sadan sak somDet märks inte minst pa att de förutbestämda könsrollerna I Schweiz är inte kanpen för total jämställdhet sa stor. Det är inget som märks iallafall. Och bara en sadan sak som att man i detta land var sist i Europa med att införa kvinnlig rösträtt (1971) säger ju endel.

Är du man och tänker bosätta dej i Schweiz far du vara beredd pa mycket arbete (inga atta timmar här inte). Är du kvinna kan du saklart ocksa jobba om du vill, sa vida ni inte vill skaffa barn vill säga. Ett par veckors betald ledighet (har tyvärr inte den exakta siffran) efter förlossningen är vad som gäller, därefter: back to work! Manga inser att detta ju inte funkar sa bra, och eftersom dagis är bade sällsynt och mycket dyrt, väljer manga mammor att helt sluta sina arbeten (och sätta sin tilltro till mannen och dennes inkomster istället). Kvinnorna blir de traditionella hemmafruarna som städar, lagar mat, sköter barn, handlar och fikar hos grannfrun pa eftermiddagarna... (TÄNK: Sverige pa femtiotalet).

OM, om man nu inte, som ganska manga här nere, skaffar sej en liten aupair.


Läxa: Tänk över din egen situation. Visst har man det ganska bra i Sverige ända?

3 kommentarer:

Sanne sa...

Jadu Hanna, vilket liv för dessa kvinnor. stackare so måste välja. ett arbete är ju inte baa pengar utan även gemenskap och att man få chansen att inte alltid umgås med sin familj, så skönt att komma bort från de, ett tag ibland :P kan inte vara roligt att sitta hos grannfrun o skvallra dagarna i enda hela tiden heller.. men men.. lite bra e de ju efersom annars hade väl inte du vart där :P aja

Hoppas allt är bra med dig, med mig e det bra, sitter o pluggar på mitt första HiC prov nu.antar att du känner dig lite skadeglad när du läser de eftersom du slipper.. aja
ska åka t Sara Bredin idag o fira hennes 18-års dag
Ida e de även "veddigedagen" i ishallen, eller va de nu kallar dagen.. aja.. far o bror är där nere nu iaf

HA de bäst! MAssa pussar!!

Sanne sa...

Hej. keligt för mammorna att de msåte sluta arbeta, borde inte behöva välja. ett arbete är ju så mkt mer än bara pengar, det är gemenskap också. kan ju inte vara roligt att behöva sitta hos grannfrun o skvallra dagarna i enda. fast de e la lite tur att de är så, ananrs hade väl inte du varit där nu antar jag.

Pussar på dig

Sanne sa...

oj,ja trode inte att den första kommentaren sparades.. aja.. skit samma.. nu har du tre stycker iaf ! puss