fredag 21 september 2007

Mina omgivningar: Yverdon (iverdån)



Fem minuter bort med bil, tre med taget, 20 med cykeln och antagligen en bra längre stund till fots (har aldrig gatt dit), ligger Yverdon, kantonen Vauds andra största stad. 24000 invanare i dagsläget. Yverdon, som korrekt kallas Yverdon-les-Bains, har anor sedan 5000 f.kr. Pa namnet les Bains kan den kunnige i franska spraket se att här handlar det om en stad med bad av nagot slag. Och jo visst, här i Yverdon finns manga sorters vatten. Staden är belägen just vid vackra Neuchâtel-sjön, här finns ett alldeles nyrenoverat badhus, man har ett s.k. thermal-bad med utomhusbassänger, relaxavdelning och hela faderullan, och sa finns här fryst vatten - iform av en ishall (sa bekymra dej inte far, jag kommer att kunna ta del av den fantastiska (och enda riktiga?) sporten ishockey här nere ocksa).
Som sa manga andra städer runt om i världen är det kärnan, de centrala, gamla delarna av staden som är nagot att ha. Ju längre bort därifran man kommer desto mer storskalighet (gra betonglador), industrier och klotter. Ju längre bort desto färre smala gator kantade av vackra hus med blomsterkorgar, sma söta butiker och bagerier välfyllda med nybakade bröd av alla dess slag (här i landet ser man dock inte tillstymmelse till färdigskivade Pagen-limpor eller Lingongrova i färgglada pasar).
Sade jag att Yverdon är Vauds andra största stad? Ok, men tro för den skull inte att här är stort. Tre sma affärsstrak finns här. En tagstation, där alla (ja, ALLA) ungdomar mellan 14 och 20 hänger pa kvällarna. COOP har nattöppet och där finns öl. 5 dl för 3 CHF. Ett fotbollstadium (korrekt grammatik nagon?), pa vilken jag själv lirar lite da och da. Tre (!) biografer. Ett torg. Ett slott. Ja, och lite till säkert ocksa--- Men stort, det är här inte. Precis lagon att hinna med pa en timme, eller tva. När man sedan är nöjd, är det bara att hoppa pa taget. Yverdon är nämligen en knytpunkt i kommunikationen, härifran kommer man överallt...nästan.


Yverdon har manga bra crêperier: Fint om man vill locka med sig Noémie.




Inga kommentarer: