onsdag 3 oktober 2007

Mina omgivningar: Lausanne (Låsann)

Tänk Gamla stan i Stockholm. Tänk stranpromenaden i Las Palmas. Tänk vyerna i Sagan om Ringen-trilogin. Voilà, här har du Lausanne i ett nötskal. Förklaring kanske? Jag ska ta med er pa en visuell liten vandring i staden, kantonen Vauds största och landet Schweiz vackraste (?).

Lausanne är ingen plats för dem utan benmuskler. Det kan lätt konstateras efter en dags promenerande i backe, efter backe, efter backe. Lausanne ligger i nedatlut (eller uppförslut, beroende vem man är, själv föredrar jag det sistnämnda). Den börjar med bostadsomradena längst upp i Bellevaux och slutar med smabatshamnen i Oschy, precis vid kanten av Lac de Genève, eller Lac Léman som fransmännen sa envist vill kalla den. Och hela tiden däremellan gar det nedför, eller uppför.


Vi börjar där uppe och tar det bästa till sist.


I ett utav omradena norr om de centrala delarna bor morfadern till mina barn. Hos honom i hans 150-ariga alpstuga (!) belägen mitt ibland, ja inte är det alpstugor iallafall, sov jag en natt för ett tag sen, da jag skulle göra min första visit i Lausanne. Inte är det nagot märkvärdigt i omradena runtom detta spännande hus, men 20 minuter till fots därifran börjar det arta sig. Villaomradena försvinner och nedanför oss öppnar sig stadens kärna. Staden har nyss vaknat; Bilister, scootrar, cyklister, trottinister (trottinett är en sparkcykel, livsfarlig enlig mej, men mycket poulär i detta land) och gangtrafikanter försöker att samsas i morgonstressen. Man känner doft av nybakat bröd fran ett av de alla otaliga bagerierna i staden. Solen värmer pa. Vattnet nere i sjön glittrar. Snart nar vi Place de la Riponne. Ett väldigt torg kantat av det gamla universitetet, nu museum, uppfört i Renässansstil. Gar man förbi denna monstruösa byggnad och tar trapporna kommer man strax till Lausannes stolthet: den 100 meter langa katedralen fran 1200-talet, med magnifika fönstermalningar i orginal och en mäktig orgel. Tyvärr är kyrkan uppförd i sandsten, vilket gör att den hela tiden tvingas vara under renovering. Vacker är den iallafall och ligger underbart placerad med en utsikt över stadens tak.



Vi fortsätter var vandring nedat. Gamla stan hälsar oss med sina sma butiker, caféer och pubar. Efter affärer, affärer, affärer kommer ännu ett strak av bostäder - lyxiga, stora med vackra entréer och säkra spärrar. Dröm Hanna...







Musklerna i laren börjar gnälla och vi börjar funderar pa vad som egentligen är bäst, att ga uppför eller nedför? Men nu är vi där. Vid vattnet. Värken glöms bort totalt och istället flyttas tankarna till allt detta bedarande vi har framför oss. Pa denna sidan vattnet: Schweiz svar pa medelhavet, pa den andra sidan: inspelningsplatsen för Sagan om Ringen-filmerna kanske? Nej det är franska alperna. Ljuvligt.



Ska vi ta oss nagot att äta? Fylla pa energi efter var vandring nedat och innan var vandring tillbaka uppat (om vi nu inte tar buss nummer 2 istället, later som ett bättre förslag va?). Korvkiosk, crêperie eller lyxrestaurang - här finns allt.
Garenterat kommer känslan, när vi sitter där och smaskar: Lausanne är en stad att atervända till.

Inte att förglömma när du besöker staden:
  • Olympiska muséet och dess park. Här innen finns allt värt att veta om detta enorma evenemang. Lausanne betecknas som den olympiska huvudstaden.

  • Maten pa Manora: välj och vraka, här finns allt, det är bara att fylla brickan. Och inte är det särskillt dyrt heller. Efterrättsavdelningen -->

  • Hamnen i Oschy, det tal att nämnas igen och igen och igen. Sagolikt vackert.

  • Kathedralen och utsikten därifran.

  • Att vila benen ett bra tag innan...
























2 kommentarer:

Johanna sa...

Grymt fin stad ser det ut som! Jobbar med en skoluppgift och hittade din blogg. :) Jag skulle gärna vilja åka dit någon gång.. hr varit i Schwiez men bara i något område i mitten av landet.

Linnealena sa...

Vilken trevlig guide om staden! Jag ska åka till Lausanne i sommar, men visste inte så mycket om staden. Nu kan jag säga att jag längtar verkligen tills jag är där. =)