fredag 31 augusti 2007

Den Svenska matkonsten. Del I: Kanelbullen




Pa grund av en enorm längtan efter den svenska maten kommer jag härmed starta en liten serie reflektioner kring just detta ämne. Lat dej väl smaka! Och lat dina sinne flöda över av välbehag...

Igar bakade jag Kanelbullar. Och vad jag var omtyckt sedan. Tänk att dessa basic ingridienser: smör, mjöl, mjölk och socker, kan fa en människa till ett sadant frosseri och en sadan njutning. Och tänk vad enkelt man kan förgylla en persons dag. Bjud pa Kanelbullar. Pa10 minuter har du fixat degen. Ytterligare 10 inuter sa ligger bullarna med kanelfyllningen pa platen. Där emellan lite jäsning och en stunds vila (eller eventuellt diskning...). Kulmen i "Komedin om Kanelbullen" kommer da bullan star i ugnen och en doft sa ljuv som inget annat sprider sig i huset.

Kanelbullen är ett helt och hallet svenskt bakverk. Den introducerades da utbudet av ingridienser ökade efter första världskriget, alltsa pa 1920-talet. Kanelbullen finns i en mängd varianter. Den vanligaste sorten utgörs av en "snurra" , eller "sncäcka". Men det finns även i former som: vegabröd, biocher, dubbelsnurror, flätor och kransar och knutar (enligt mej den vackraste och godaste sorten. Denna gör min mor och själv har jag inte, efter 19 ar ännu lyckats lära mej den konsten.)


Tillvägagangssätter är som följer:

ca 25 st Kanelbullar
Du behöver:
Deg:
25 g jäst för söta degar
75 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g margarin eller smör
½ dl socker
1 tsk kanel
Pensling:
1
ägg
Garnering:
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt socker och kardemumma.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

Det bästa sättert att avnjuta en Kanelbulle pa är alldeles nybakad tillsammans med ett glas kall mjölk (fran Arla, inte den Schweiziska varianten!).
Om det nu mot förmodan skulle finnas nagra bullar kvar vid bakdages slut, frys da gärna in dem. Da haller de sig länge, länge. Ta fram en, värm i micron. Voilà! Som nybakad.

Den 4 october varje ar är en lyckans dag för alla kanelbulleälskare. Sedan 1999 är nämligen denna dag "Kanelbullens alldeles egen dag". Tack Hembakningsradet!! Ta tillfället iakt och frossa! För som med allt annat sa är ocksa Kanelbullen tyvärr inte hälsosamt i för stora mängder...

Inga kommentarer: