tisdag 26 februari 2008

Suède vs. Suisse




Det finns dem som tror att Sverige och Schweiz är samma sak. Ok, S är första bokstaven, neutrala i krig är vi och dessutom bada ganska utanför världspolitiken. Men jag har dock efter dryga halvaret här nere funnit att det annars finns en hel del saker som skiljer länderna åt




  • Naturen. Berg och dalar och oändligt vackert här. Sjöar, hav, djupa skogar och inte sa tokigt hemma heller. Jag bedömer lika i matchen.
  • Bebyggelsen. Många charmiga byar med stenhus och alpstugor. Annars väldigt enformigt. Grått, grått, grått De söta svenska röda trähusen lyser med sin frånvaro Måste nog säga vinst till Sverige.
  • Skolan: Upp tidigt, hem sent. Ingen skollunch. Massa läxor. Skrivstilsobligatorium. Tidiga betyg leder till mycket stress och press. För dem som har det extra svart finns ingen hjälp att få Här är helt klart Sverige vinnaren. (Måste dock ge ett litet plus för seriositeten i de Schweiziska skolorna: Madame och Ni är det som gäller och straffen för prat och bus är inte bara tomma ord. Heja!)
  • Melodifestivalen: Sverige är överdrivna och här i landet märker man inte av någonting Folk rycker på axlarna och ser frågande ut när man nämner fenomenet. Här blir ingen vinnare.
  • TV och Radio: Var är alla de hederliga helgnöjena som På Spåret, Melodikrysset och Ring sa spelar vi? Nä, här far man utstå konstiga dokumentärer om mat och folk som inte klarar av att hantera sina pengar (två av landets problem?), fredagsunderhallning som ligger på samma nivå som Deal or no deal, och alla dessa dubbade program! Vinst Sverige.
  • Folket: Artigare och gladare far man leta efter. Här är det Bonjour och Salut till höger och vänster. Far hoppas att det inte är tack vare min blonda kalufs (som Evelyne hävdade en gång). Vinst Schweiz.
  • Söndagen: Hemma, en dag att hinna med allt som du skulle gjort tidigare i veckan. Här, en dag för att njuta och vara tillsammans med familjen, dvs en riktig vilodag. Inga affärer, förutom bagerierna, är öppna (ni, läste rätt, inte ens mataffärerna). Sverige - lär av detta! Vinst Schweiz.
  • Brödet: Frasiga baguetter kontra färdigskivad Pagenlimpa och Lingongrova. Hade man fragat mej för ett halvar sedan hade jag definitivt svarat det förstnämnda. Nu vet jag inte längre. För mycket av det goda är ju inte bra och jag är rädd för att jag blivit FÖR van. Alla Schweiziska bagerier far ursäkta, men i detta fallet blir det nog lika.


Listan kommer att kompletteras...

Inga kommentarer: