söndag 16 december 2007

Kurs i franskatalande schweizares liv och leverne. Steg 4: chokladen



Ja, faktiskt måste detta föräras ett eget avsnitt i kursen. Räcker att äntra första bästa butik sa förstar ni. Schweiz är synonymt med berg, men inte endast stora gigantiska stenmassiv utan också berg av choklad. Det är något man märker inte minst nu under julkommersen (den som varat i två månader tillbaka). Affärerna översallas med denna bruna, utsökta vara. Det som i Svenska matbutiker sa här ars är sill, pepparkakor, julmust och glögg, ersätts i detta lands dito av, ja: choklad. Och det som under arets övriga månader är öppna golvytor på Migros* och Coop*, har nu istället blivit plats för Lindh, Cailler, Milka och Nestlé (med följd att stressade damer blir än mer jäktade för att de inte kan ta sig fram). Inte blir jag förvånad alls då Schweizarna är dem som äter mest choklad i världen. Choklad på brödet, choklad i brödet, chokladfondue, chokladflingor, chokladyoghurt, chokladmjölk - choklad, choklad, choklad. Det jag däremot förvanas över är hur flertalet här kan hålla sig smäckra och smala? Har mina misstankar om någon slags manipulation av chokladvarorna...
Förresten: även om man kan tro det sa är det inte Schweizarna som är själva chokladens innovatörer. Dock mjölkchokladens (1875). Och det tackar vi dem för!
*De två absolut största matkedjorna i landet. De har förresten inte bara mat, utan ALLT. Allt utom riktiga havregryn, god mjölk och lakrits.
Läxa: Ta reda på hur många olika sorters choklad det finns i de Schweiziska matbutikerna. (Ni kommer få hålla på jullovet ut, jag lovar...)

Inga kommentarer: